Taþ atan çocuklara iliþkin yasa deðiþikliðinin ardýndan 100 kadar çocuk, cezaevlerinden salýverildi ve ailelerine kavuþtu. Çocuklarýn ve ailelerin ortak mesajý, "Çok mutluyuz. Artýk bu kavga bitsin" oldu. Dosyasý Yargýtay`da olan çocuklarýn tahliyesinde gecikme olabilir.
Katýldýklarý yasadýþý gösterilerde polise taþ attýklarý için `örgüt adýna suç iþlemek`ten ceza alan çocuklar, yeni yasanýn yürürlüðe girmesiyle dünden itibaren tahliye edilmeye baþlandý. Adana, Mersin, Van ve Mardin`de yaklaþýk 100 çocuk baba evine dönmenin sevincini yaþadý. Yasa deðiþikliðinin ardýndan 1 yýldan 4 yýla kadar hapis cezasý alan ve yaþlarý 15 ile 18 arasýnda deðiþen 5 çocuk, hafta sonu olmasýna raðmen Mardin`in Midyat ilçesindeki cezaevinden önceki gece tahliye edildi. Dün de Adana, Van ve Diyarbakýr`daki özel yetkili aðýr ceza mahkemelerinde dosyalarý bulunan yaklaþýk 100 çocuk serbest kaldý. Bazý mahkemelerdeki hâkim ve savcýlar izinde olduðu için dosyalarda gecikme olabileceði belirtildi.
ADANA`DA 70 ÇOCUK
Adana Barosu avukatlarýndan Tugay Bek, çeþitli tarihlerde Adana ve Mersin`de katýldýklarý izinsiz gösterilerde polise taþ attýklarý gerekçesiyle `terör örgütü propagandasý yapma`, `örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adýna suç iþleme`, `Toplantý ve Gösteri Yürüyüþleri Kanunu`na muhalefet` suçlarýndan haklarýnda dava açýlan 70 çocuðun serbest kaldýðýný söyledi. Avukat Vedat Özkan da, "Hafta sonu olmasýna raðmen tahliye iþlemleri yapýlmasý sevindirici. Sadece dosyasý Yargýtay`da olanlarýn tahliyesi gecikebilir" dedi.
RIDVAN`DAN MESAJ...
Salýverilen çocuklarýn evlerindeki sevinç ise görülmeye deðerdi... Yaklaþýk 1 ay önce Adana`nýn merkez Seyhan ilçesinde düzenlenen izinsiz gösterilere katýlarak polise taþ attýðý iddiasýyla tutuklanan Ali B. (15), Pozantý`daki cezaevinden tahliye edildikten sonra ailesinin yanýna gitti. Ova mahallesindeki evinde ailesi ve arkadaþlarý tarafýndan karþýlanan Seyhan Belediyesi Ýlköðretim Okulu 6. sýnýf öðrencisi Ali B., "Polise taþ attýðým için cezaevine girdim. Benimle birlikte çok sayýda arkadaþ da ayný suçtan cezaevinde yatýyordu. Cezaevi koþullarý iyiydi. 21 gün tutuklu kaldým. Yasanýn ardýndan tahliye edildik. Aileme ve arkadaþlarýma kavuþtuðum için çok mutluyum" diyerek duygularýný özetledi. Oðlunu öperek karþýlayan anne Behiye B. de Kürtçe yaptýðý konuþmada, çocuðuna kavuþtuðu için mutlu olduðunu söyleyerek, "Akan kan artýk dursun. Herkes özgür yaþasýn. Bizler de insan gibi yaþamak istiyoruz. Oðlumuz cezaevinden çýktýðý için çok sevindik" dedi. Adana`da tahliye edilenlerden, "Rýdvan B. ise tahliye olmasýna raðmen sevincinin yarým kaldýðýný, "Bir akrabam daðda, amca oðlum ise askerde... Bu kavganýn ne anlamý var" diyerek anlattý. Seyfettin E. (14) ise "Özgürlük çok farklý bir duyguymuþ. Çok sevinçliyim" diye konuþtu.
ANNENÝN MUTLULUÐU
Sanayi sitesindeki bir iþyerinde tornacý olarak çalýþýrken polise taþ atma suçundan tutuklanarak Pozantý`daki cezaevine gönderilen Vedat B. de (16) dün itibariyle babaocaðýna dönen gençlerden biriydi... Annesinin sevinç gözyaþlarý içinde sarýlýp karþýladýðý Vedat, cezaevine 16 gün önce girdiðini belirterek, "Eve döndüðüm ve aileme kavuþtuðum için mutluyum" dedi. Baba Þefik B. de, "Hepimiz kardeþiz" diye konuþtu. Öte yandan, hüküm verilen sanýklarýn dosyalarýnýn yargýlandýklarý mahkemece yeniden ele alýnacaðý, mahkûmiyet kararý bulunup da dosyalarý Yargýtay`a gönderilen sanýklarýn dosyalarýnýn da Yargýtay tarafýndan inceleneceði bildirildi.
ALÝ, 21 GÜN SONRA AÝLESÝNE KAVUÞTU...
Adana`da bir ay kadar önce izinsiz gösteriye katýlýp polise taþ atmaktan tutuklanan Ali B., ailesine sarýlýp böyle hasret giderdi (yanda). Adana`daki cezaevi kapýlarýnda da duygusal anlar yaþandý.
Sabah |